6 juni: Fira Hundraårsjubileum och Nationaldag

6 juni: Fira Hundraårsjubileum och Nationaldag

I år är det hundra år sedan Helsingborgs stad mottog Fredriksdal som gåva av dess dåvarande ägare Gisela Trapp. Det firar vi med ett gigantiskt hundraårskalas, och hela stan är bjuden!

Det blir ett firande med stråkar, pukor och trumpeter – hela Helsingborgs symfoniorkester med Konserthuskör och El Sistema tar plats på Fredriksdals största gräsmatta. Flaggorna är inte bara hissade i topp – hela festen går i blå-gult, eftersom vi firar på självaste Nationaldagen.

Det blir ett värdigt, härligt, blågult, inspirerande och roligt firande, där vi både hyllar vårt fantastiska land och välkomnar nyblivna svenskar att ta del av gamla fina svenska traditioner och förnya dem med vår tids tillskott.

Fri entré hela 6 juni. Ingång genom huvudentrén och entrén vid Lägervägen där vi delar ut flaggor och program.

HERRGÅRDEN SCENPROGRAM 10.30–14.00

10.30 Inledningsdans med Folkdansens Vänner och jubileumstal av Cecilia Wånge, chef på Fredriksdal.
11.05 ”Donationen”, skådespel om herrgårdens historia.
11.20 Smörgåsbordet, hur lätt var det att göra för 100 år sedan? Jan Boris-Möller, matingenjör och släkting till Gisela Trapp.
11.40 Anna Pauline Andersson trio, svensk jazz och visor.
12.00 Herrskapsdans med Folkdansens Vänner.
12.20 ”Donationen”, skådespel om herrgårdens historia.
12.35 Smörgåsbordet, hur lätt var det att göra för 100 år sedan? Jan Boris-Möller, matingenjör och släkting till Gisela Trapp.
13.05 Anna Pauline Andersson trio, svensk jazz och visor.
13.25 Välkommen nya svenska medborgare, Drum Corps. Flaggutdelning med Mats Sander, Kommunfullmäktiges ordförande i Helsingborg.
13.40 Avslutningsdans, Folkdansens Vänner bjuder upp till polonäs.

NATIONALDAGSCEREMONI MED HELSINGBORGS SYMFONIORKESTER
Konsert på stora gräsmattan, scenprogram 14:30–16:00

14.30 Helsingborgs Symfoniorkester med Helsingborgs Konserthuskör. Dirigent: Eugene Tzigane.
15.00 Nationaldagstal av Jan Boris-Möller, matingenjör och släkting till Gisela Trapp.
15.10 Fredriksdal 100 år med Cecilia Wånge, chef Fredriksdal.
15.20 Helsingborgs Symfoniorkester med El Sistema.
15.50 Nationalsången, allsång med Helsingborgs Konserthuskör.
15.55 Sommarhälsning från Peter Danielsson, Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Ca 16.00 Brevduvesläpp, Helsingborgs Gamla Brevduveförening

KOM TILL SMÖRGÅSBORDET

Vi skriver historia på flera sätt: i år lägger vi grunden för nya nationaldagstraditioner. Det svenska smörgåsbordet står i centrum. Med sina rötter djupt förankrade i svensk mattradition är det samtidigt flexibelt och öppet för nya inslag. Botanisera bland smörgåsbord där gammal tradition möter nytänk och där svenskt och närproducerat möter exotiskt. Allt under ledning av skickliga och kreativa kockar.

BJÖRK OCH BLÅGULT

Hantverkare och andra kreatörer bjuder på nya upplevelser av blå-gult. Vi är förstås särskilt stolta över att det var Fredriksdals ägare Oscar Trapp som bestämde nyanserna till vår flagga. Vi experimenterar glatt vidare med nyanserna med växtfärger och pigment. Var med och lär och prova!

Björken har en särskild plats i vår natur och i våra hjärtan. Så även i vårt nya nationaldagsfirande, där hantverkare och kreatörer gör både storverk och fina små verk av vit näver, kvistar och den ljusa veden. Lär dig göra en björkvisp på gammalt vis!

HUR DU TAR DIG HIT?

Bara det blir minnesvärt: veteranbussarna går i skytteltrafik från stan. Gratis veteranbusstur från city till Fredriksdal (plats för ca 50 passagerare per tur). I samarbete med Helsingborgstrafikens Museiförening. Fredriksdalsguide delar ut 6 juni-programmet och berättar om jubileumsfesten samt Fredriksdals och Helsingborgs historia under turen.

Hållplats 1. Dunkers, Kungsgatan
Hållplats 2. Stadsparken, Trädgårdsgatan (nära biblioteket) vid tillfällig hållplats

Ändhållplats och avstigning Fredriksdalsplatsen, Rektorsgatan ca 450 meter gångväg till Fredriksdals huvudentré. Beräknad körtid ca 30 minuter.

SAMARBETSPARTNERS FREDRIKSDAL 100 ÅR:
HASAB Helsingborgs Konserthus, Stadsbyggnadsförvaltningen, Biblioteket, Synkopen, Dunkers kulturhus, Kulturskolan, Kulturmagasinet, Flora Linnea, Fredriksdals trädgårdskafé, Grafiska museet, Helsingborgstrafikens Museiförening och Zoegas.