Bara Bach – lunchkonsert med kort middagsbön
26 jun

Bara Bach – lunchkonsert med kort middagsbön

Tidpunkt
26 juni 2019, 12:00 - 12:30
Plats
S:ta Maria kyrka

Johann Sebastian Bach är en outtömlig inspirationskälla både för dem som spelar och dem som lyssnar. Hela det känslomässiga spektrat finns med i dagens program – begeistring, eftertänksam glädje, vemodig innerlighet och virtuositet. Hans Ole Thers är sedan 1985 organist och klockspelare i Helligaandskirken på Strøget i Köpenhamn. Han är också ledare för kyrkans omfattande musikliv, som bland annat Helligaandskirkens Internationale Orgelfestival, som har ett högt anseende både i Danmark och i andra länder.

Hans Ole Thers, orgel
David Briggs

Tunnbrödsrulle med kaffe serveras för 50 kronor.

 

Kommande konserter:

Onsdag 3 juli 12:00 – Skuggor och speglar – Nils Tykesson, orgel

Det studsar mellan valven. Ekon, skuggor, speglar. Nils Tykessons kompositioner och improvisationer ramar in Johann Sebastian Bachs grandiosa Toccata och fuga i d, den som brukar kallas den doriska. Nils Tykesson är en av våra organister här i S:ta Maria kyrka.

Onsdag 10 juli 12:00 – Orgel och vibrafon

Józef Kotowicz, orgel
Jusef Kotowicz, vibrafon

Jósef Kotowicz från Polen, är organist och universitetslektor i orgelspel och orgelimprovisation på Fredrik Chopins Musikhögskola i Bialystok och på musikkonservatoriet i Bialystok. Han kommer att tillsammans med sin son Jusef Kotowicz framföra, för första gången, Johan-Magnus Sjöbergs Drops för orgel och vibrafon. Det blir också musik av Dietrich Buxtehude, J.S. Bach, Staffan
Lindblad och Christopher Pardini.

Onsdag 17 juli 12:00 – Vind, vatten, mörker och ljus

George Chittenden, orgel

George Chittenden spelar orgelmusik med fyra teman förknippade med naturen: vind, vatten, mörker och ljus. Konserten börjar med Le vent de l’Esprit – en pingst-toccata av Olivier Messiaen. Därefter spelas Som en å av Nils Tykesson – ett bildrikt verk fyllt med porlande toner. Mörker och ljus speglas i konsertens andra del: Paul Mealors De Profundis baseras på ljudklang och djup sonoritet (klangfullhet) istället för melodi medan Fiat Lux av Theodore Dubois börjarmycket stilla och byggs upp gradvis för att sluta med ett allomfattande ljus.

Onsdag 24 juli 12:00 – Virtuos på kontrabas

Mattias Hanskov Palm, kontrabas

Mattias är en mycket efterfrågad kontrabasist som spelar regelbundet i Danmark och Sverige. Sedan 2017 är han stämledare i Helsingborgs symfoniorkester. Han vann Polstjärnepriset 2009, som enda kontrabasist någonsin. Konsertens program kommer bjuda på dramatik, eldigt virtuoseri, ett lyriskt sjungande och djupa klanger. Det blir tre klassiker skrivna av två av kontrabasens giganter, Bottesini och Koussevitzky. Först Giovanni Bottesini’s Grand Allegro Alla Mendelssohn, ett porträtt av Mendelssohn där man kan höra inspiration från Mendelssohns violinkonsert. Nästa nummer på konserten blir en vacker långsam sats från Sergej Koussevitzkys baskonsert, följd av Fantasia La Sonnambula, – en samling melodier ifrån Bellinis opera La Sonnambula.

Onsdag 31 juli 12:00 – Youth Choir of Moorestown

Joel Krott, dirigent

Vi får besök av den amerikanska ungdomskören Youth Choir of Moorestown från New Jersey. Sångarna i kören är i åldern 7-20 år och leds av Joel Krott som är organist och körledare i First Presbyterian Church i Moorestown. De vill gärna dela med sig av sin kulturskatt av spirituals och amerikansk folkmusik. Vi får också lyssna till en tredelad komposition Forever Songs av Joel Krott själv. Spirituals, utvecklades i områden utan europeiskt inflytande. Musiken fångar lidandet i slaveriets förtryck liksom hoppet om ett bättre liv efter döden.

Onsdag 7 augusti 12:00 – Rondo, ballad och habanera

Simon Danell, piano

Simon Danell är född och uppvuxen i Påarp. Han började ta pianolektioner vid 15 års ålder på Kulturskolan i Helsingborg. Efter studier på Sundsgården flyttade han till Haag för att studera för professor Naum Grubert. År 2017 spelade han in sin debutskiva, som gavs ut av det italienska skivbolaget Sheva Collection 2018. Vi kommer att få lyssna till Mozarts Rondo i a-moll och Debussys Estampes som tar oss runt världen – först till östra Asien, sedan till Spanien för att dansa Habanera och till slut, i den tredje satsen, sitter vi i Debussys trädgård och iakttar regnet som faller. Konserten avslutas med Ballad nr. 2 av Chopin.

Onsdag 14 augusti 12:00 – Blockflöjt och vevlira

Clara Guldberg Ravn, blockflöjter
Johannes Geworkian Hellman, vevlira

Denna konsert är ett möte mellan den danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn och den svenske vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman. Här ges nytt liv till musik ifrån medeltidens Europa. Programmet består av melodier och manuskript som överlevt från 1200- och 1300-talen ända fram tills idag. Musiken presenteras här i nya färger och framförs i ett glödande samspel med virtuositet, passion och glädje. Duon har arrangerat musiken med breda influenser och inspiration från både folkmusik och klassisk musik.

Onsdag 21 augusti 12:00 – Psalmer i annan skrud

Maria Nielsen, orgel

Maria Nielsen är en av Maria församlings organister och har arbetat i församlingen sedan 1993. Så här berättar hon om sin konsert: ”Koralmelodier har så länge de har funnits inspirerat tonsättare till att bearbeta dem, utsmycka dem och skriva variationer över dem. Ibland kan melodin urskiljas klart och tydligt precis som vi är vana att höra den, men den har kanske fått en ny harmonisering eller ett nytt tempo. En psalm i dur får en annan färg när den klingar i moll. Ibland har psalmen utsmyckats så pass att den knappt går att känna igen; den kan ha blivit kolorerad med drillar och ’girlanger’. Bara fantasin sätter gränser.”