Debutantscen
19 sep

Debutantscen

Tidpunkt
19 september 2019, 17:30 - 18:30
Plats
Helsingborgs Stadsbibliotek

Varje år debuterar ungefär 250 författare på den svenska bokmarknaden. Det är 250 sätt att skriva en bok, 250 sätt att berätta en historia, undersöka ett ämne eller lära ut något nytt. På Debutanscen riktar Helsingborgs bibliotek strålkastarna mot två av dessa författare.
Kom och hör debutanterna berätta om sina böcker, passa på att ställa frågor och köp signerade exemplar! Mingel med dryck och tilltugg från ca kl. 17.

Emma Dahlqvist – Näver
Debuterar med fackboken “Näver”. Trämaterialet näver har använts i över tusen år, och är något som många i Sverige har minnen eller en relation till. Men hur kan vi använda nävern idag? I boken berättar textilkonstnären och designern Emma Dahlqvist om näverns historia och användning genom åren, men boken är också en praktisk guide i att själv börja skapa i näver. I boken tampas det, viks och flätas fram allt från halsband till i-padfodral. Nyfiket undersöker författaren materialets möjligheter i dagens samhälle, och finner ett klimatsmart, slitstarkt och vackert material.

Patrik Svensson – Ålevangeliet
Debuterar med essäboken “Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”. Att världen är full av mysterier vet vi, men visste du att ålen är ett av dem? Redan Aristoteles försökte lösa dess gåta utan att lyckas och än idag kvarstår frågor om ålens liv och död som ingen helt säkert vet svaret på. Boken har redan väckt ett enormt internationellt intresse och såldes till över 30 länder innan den ens blivit utgiven. I denna kulturhistoriska bok nystar Patrik Svensson, även verksam som kulturjournalist på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, i den mytomspunna ålens existens och betydelse. Men boken handlar också om författarens far, och hur ålfisket förde dem samman.