Kliniken eller FÅFÄNGANS MARKNAD

Kliniken eller FÅFÄNGANS MARKNAD

Sånglustspel med Kvartettsångarna och Tyrannteatern

Vår samtids hyllning av ungdom och skönhet och jakten på ett evigt eller åtminstone längre liv – det är kanske något som följt människan sedan urminnes tider. Pyntat sig har hon nog alltid för att visa status och dominans och som en faktor i fortplantningsprocessen. Men visst känns det som om de här tendenserna just nu hajpar och peakar – för att bruka lexikonet för tiden. Jag finner stor och häpen fascination över vilka bisarra tendenser som finns vad gäller omformning av kropp och utseende. Med anknäbbar, bröst som basketbollar, venezuelanska rumpor, konstgjorda tvättbrädor, förlängda käkpartier, nervgiftade kinder och samma Botox i pannan, all möjlig hårfärg utom den egentliga, övriga kroppen naturligtvis hårlös. Och så vidare.

Vi kastar oss ut på gymmet. Pumpande och spinnande mäter vi oss utan och innan. Vi hastar in i hälsobutikerna och låter oss övertygas av de missionerande ortorektikerna. Vi läser senaste nytt vad gäller kosthållet och låter oss förvirras av ständigt nya och motstridiga budskap. Vi lägger upp oss på operationsborden där vi möter fler skrupellösa profitörer i tidens anda. Och vi slinker in hos nagelskulptörerna och i dom återuppståndna tatuerarsalongerna.

Och vad väntar i den framtid där människan vill gå in i skapelseprocessen och förändra sig via genmanipulation? Blir det Huxley´s nya sköna värld i hans snart 100-åriga dystopi? Om detta har vi naturligtvis inget svar i vår föreställning. Men vi måste ställa frågorna och försöker belysa ämnet i lustspelets och musikteaterns form. Och så skrattar vi lite åt oss själva i allt det tragikomiska.
Mina vänner! Välkomna in i Fåfängligheten!
Knut Lindell