22 jun

Nils Holgerssonteater

Tidpunkt
22 juni 2019, 16:00 - 18:00
Plats
Skolan i Västra Vemmenhög

En härlig familjeföreställning som spelas på utomhusscenen vid Västra Vemmenhögs gamla skola.
Varmt välkomna till sommarens familjeföreställning!

Familjeföreställningen framförs på den fasta scenen vid Västra Vemmenhög gamla skola. Varje sommar ges en nyproducerad teaterföreställning, vid Västra Vemmenhögs skola, som bygger på fri bearbetning av Selma Lagerlöfs bok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” – en roman av 1909 års nobelpristagare i litteratur – Selma Lagerlöf.

Selma Lagerlöf valde att låta Nils resa börja just i Västra Vemmenhög. Nils Holgerssonspelen handlar om gåsapågen som fick uppleva spännande äventyr och djurens hårda levnadsvillkor på sin resa med vildgässen – en resa som förändrade honom från att vara ”elak mot både djur och människor” till att förstå hur viktigt det är i livet att hjälpas åt och ställa upp för varandra. ”Hjälp du mig så hjälper jag dig” säger Mårten Gåskarl till Nils när de är nära att frysa fast på Vombsjöns is.

Spelet är både lite spännande, roligt och lärande, med dans och sång och framförs av ett blandat gäng med ungdomar, vuxna och barn som spelar på scenen i Västra Vemmenhög
_ _ _

Romanen var ursprungligen skriven som läsebok i svenska och handlar om pojken Nils Holgersson, som förvandlas till en pyssling och som ridande på ryggen av en gås reser genom Sverige. Trots att den var tänkt som läsebok i svensk geografi har romanen översatts till flera språk.

Nils Holgerssonteatern började spela sina föreställningar redan 2002. Västra Vemmmenhögs hembygdsförening var arrangör till teatern och fram till 2004 framfördes den på en kringbyggd, fyrlängad Skånegård med halmtak, där också en kursgård fanns inrymd. Gården fick namnet Nils Holgerssongården, då Selma Lagerlöf lär ha tänkt på just den här gården när hon skrev Nils Holgerssons underbara resa. Hon lät i varje fall resan starta från Västra Vemmenhög. 2004 utsattes gården för mordbrand och brann ner till grunden. Idag ligger här ett B&B med samma namn.

Föreställningen om Nils Holgersson och hans underbara resa genom Sverige sattes upp i ny regi 2006 och 2015 återupptog arrangörerna evenemanget. 2014 blev Västra Vemmenhögs skola en del av ett Leaderprojekt och därmed togs också det första steget på vägen mot ett kulturcentrum och det är här man numera spelar upp den populära teatern.