Raija Marttinen ställer ut på Galleri KONSTEN
27 sep

Raija Marttinen ställer ut på Galleri KONSTEN

Tidpunkt
27 september 2019, 15:00 - 18:00
Plats
Galleri KONSTEN

Den finska konstnären Raija Marttinen presenteras för första gången för en svensk publik med höstens första utställning på galleri KONSTEN i Helsingborg. Raija Marttinen är från Sankt Michel i Södra Savolax i sydöstra Finland. Hon är född 1970 och har ställt ut runt om i hemlandet. Nu har hon och hennes meditativa, vackra konst även hittat hit med sin utställning ”Hemkomsten”.

Raija Marttinen målar med akryl på tyg. På senare tid har hon börjat experimentera med att komplettera målningarna med broderier. Detta för att kunna skapa små tempel för minnen av somrar för länge sedan. Så här berättar hon själv:

– När jag var liten fanns det något som kallades ”sömnadsbilder”. Jag älskade dem!
Man sydde fram bilder på papp enligt instruktionerna.
Från punkt till punkt drog man vackra färgade trådar som sen bildade mönster.
Jag kallar därför mina senaste arbeten Sömnadsbilder.
För det mesta syr jag fortfarande för hand. Att det går långsamt är viktigt, vad jag tänker och känner medan jag syr stygn för stygn. Processen är meditativ. Mitt målande tycks vänta på vilka nya saker som ska komma fram genom en annan teknik. Jag ger tid och ro till det som ska komma.

Utställningens tema är växthus. Jag har flyttat ofta, men bara på vissa platser har jag känt mig verkligen hemma. På ett ställe fanns ett gammalt, förfallet växthus. Jag använde stommen som stöd för rosenbönor och höga solrosor. Dessa hus bär jag fortfarande med mig i mina minnen och drömmar