Virtuos på kontrabas – lunchkonsert med kort middagsbön
24 jul

Virtuos på kontrabas – lunchkonsert med kort middagsbön

Tidpunkt
24 juli 2019, 12:00 - 12:30
Plats
S:ta Maria kyrka

Mattias är en mycket efterfrågad kontrabasist som spelar regelbundet i Danmark och Sverige. Sedan 2017 är han stämledare i Helsingborgs symfoniorkester. Han vann Polstjärnepriset 2009, som enda kontrabasist någonsin. Konsertens program kommer bjuda på dramatik, eldigt virtuoseri, ett lyriskt sjungande och djupa klanger. Det blir tre klassiker skrivna av två av kontrabasens giganter, Bottesini och Koussevitzky. Först Giovanni Bottesini’s Grand Allegro Alla Mendelssohn, ett porträtt av Mendelssohn där man kan höra inspiration från Mendelssohns violinkonsert. Nästa nummer på konserten blir en vacker långsam sats från Sergej Koussevitzkys baskonsert, följd av Fantasia La Sonnambula, – en samling melodier ifrån Bellinis opera La Sonnambula.

Mattias Hanskov Palm, kontrabas

Tunnbrödsrulle med kaffe serveras för 50 kronor.

 

Kommande konserter:

Onsdag 31 juli 12:00 – Youth Choir of Moorestown

Joel Krott, dirigent

Vi får besök av den amerikanska ungdomskören Youth Choir of Moorestown från New Jersey. Sångarna i kören är i åldern 7-20 år och leds av Joel Krott som är organist och körledare i First Presbyterian Church i Moorestown. De vill gärna dela med sig av sin kulturskatt av spirituals och amerikansk folkmusik. Vi får också lyssna till en tredelad komposition Forever Songs av Joel Krott själv. Spirituals, utvecklades i områden utan europeiskt inflytande. Musiken fångar lidandet i slaveriets förtryck liksom hoppet om ett bättre liv efter döden.

Onsdag 7 augusti 12:00 – Rondo, ballad och habanera

Simon Danell, piano

Simon Danell är född och uppvuxen i Påarp. Han började ta pianolektioner vid 15 års ålder på Kulturskolan i Helsingborg. Efter studier på Sundsgården flyttade han till Haag för att studera för professor Naum Grubert. År 2017 spelade han in sin debutskiva, som gavs ut av det italienska skivbolaget Sheva Collection 2018. Vi kommer att få lyssna till Mozarts Rondo i a-moll och Debussys Estampes som tar oss runt världen – först till östra Asien, sedan till Spanien för att dansa Habanera och till slut, i den tredje satsen, sitter vi i Debussys trädgård och iakttar regnet som faller. Konserten avslutas med Ballad nr. 2 av Chopin.

Onsdag 14 augusti 12:00 – Blockflöjt och vevlira

Clara Guldberg Ravn, blockflöjter
Johannes Geworkian Hellman, vevlira

Denna konsert är ett möte mellan den danska blockflöjtisten Clara Guldberg Ravn och den svenske vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman. Här ges nytt liv till musik ifrån medeltidens Europa. Programmet består av melodier och manuskript som överlevt från 1200- och 1300-talen ända fram tills idag. Musiken presenteras här i nya färger och framförs i ett glödande samspel med virtuositet, passion och glädje. Duon har arrangerat musiken med breda influenser och inspiration från både folkmusik och klassisk musik.

Onsdag 21 augusti 12:00 – Psalmer i annan skrud

Maria Nielsen, orgel

Maria Nielsen är en av Maria församlings organister och har arbetat i församlingen sedan 1993. Så här berättar hon om sin konsert: ”Koralmelodier har så länge de har funnits inspirerat tonsättare till att bearbeta dem, utsmycka dem och skriva variationer över dem. Ibland kan melodin urskiljas klart och tydligt precis som vi är vana att höra den, men den har kanske fått en ny harmonisering eller ett nytt tempo. En psalm i dur får en annan färg när den klingar i moll. Ibland har psalmen utsmyckats så pass att den knappt går att känna igen; den kan ha blivit kolorerad med drillar och ’girlanger’. Bara fantasin sätter gränser.”